Fremtidens Værested

Esbjerg – ÅR 2021-2023

For Kirkens Korshær opføres et nyt værested på Ribegade i Esbjerg. Værestedet er en del af et overordnet projekt med ”sociale mursten”, der er støttet af Realdania og Den AP Møllerske Støttefond, med henblik på 3 steder i landet, Esbjerg, Holbæk og Nykøbing Falster, at opføre nye bud på Fremtidens Værested, der er nøje tilpasset de lokale forhold og skræddersyet til de respektive brugertyper. De tre projekter skal efterfølgende fungere som prototyper og erfaringsgrundlag i forbindelse med etablering eller ombygning af væresteder i fremtiden.

Værestedet føjer sig, mod gaden, diskret ind i den eksisterende struktur af primært byhuse i to etager og gør dermed bevidst ikke meget væsen af sig. Den relativt simple bygningskrop er dog bearbejdet med gennemført detaljering i murværket, der løfter det arkitektoniske udtryk og bidrager til det samlede gadebillede.
Hovedindgangen fra Ribegade er markeret med en tilbagetrækning i facaden, der danner et skærmet og overdækket ankomstområde. Fra ankomstrummet er der mulighed for at danne sig et overblik over caféområdet, inden man træder indenfor, så man evt. kan nå at fortryde.

Inde i caféen bliver man med det samme mødt af køkkenpersonalet, der hilser gennem serveringslugen. Fra caféen er der udgang til gårdhaven via enten et uopvarmet orangeri mod øst eller via en delvist overdækket terrasse med udekøkken mod vest. Det er også muligt at tage trappen op til førstesal eller benytte en lift, hvis man er dårligt gående.

I et roligt hjørne af stueetagen er der indrettet et hvilerum til brugerne.

1. salen er indrettet med en stor repos, hvor der er mulighed for fx at lave et mere roligt loungemiljø. På førstesalen finder man også tv-stuen, der er adskilt fra opholdsarealet af en lyddæmpende glasvæg. Fra opholdsarealet er der ligeledes adgang til et fleksibelt område, som dels kan bruges til aktivitets- og krearum og dels som mødelokale.

Type:
Nyt 2 etagers værested opføres i hovedentreprise.

Bygherre:
Kirkens Korshær

Areal:
Ca. 450 m²

Ydelser:
Projektering af alle ingeniørdiscipliner, herunder statik, brand, lyd og akustik m.m. samt byggeledelse.

Samarbejdspartnere:
Zeni Arkitekter A/S